37 Kastamonu

Kastamonu'nun İlçeleri


Türkiye’nin kuzeyinde yer alan iller arasındaki Kastamonu, Küre dağları ve Ilgaz dağları ile çevrelenmektedir. Şehirde 19 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçeler hakkında öne çıkan özellikleri keşfetmek, kendiniz için daha keyifli bir gezi planı yapmanıza yardımcı olmaktadır.
Deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz Kastamonu bölgesi otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Taşköprü
Kastamonu’nun merkezine 41 km uzaklıkta bulunan Taşköprü’nün denizden yüksekliği de 500 metredir. Kastamonu ile Sinop yolu üzerinde yer almaktadır.
Gökırmak Ovası’nda kurulu olan Taşköprü ilçesinin en öneli özelliği sarımsak üretimidir. Her yıl eylül ayının ilk haftası Taşköprü’de Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali kutlanmaktadır.
Düzenli bir yerleşim şekline sahip olan ilçe, Kastamonu’nun en fazla nüfusa sahip ikinci ilçesidir.


İnebolu
Kastamonu’nun merkezine 97 km uzaklıkta bulunan İnebolu’nun merkezi kentsel sit alanıdır.
İnebolu doğal alanlara ve tarihi kalıntılara sahip olan ilçe tarihi ve turistik yerlerden biridir. Kastamonu’nun en köklü tarihe sahip ilçelerinden biridir.
Apaş Tepesi ile Geriş Tepesi en önemli arkeolojik alanların başındadır. İnebolu’da ayrıca Kurtuluş Savaşı zamanından kalma İstiklal Yolu da tarihi öneme sahip yerlerdendir.


Tosya
Kastamonu’nun merkezine olan uzaklığı 70 km’dir. Merkez ilçe dışında en yoğun nüfuslu ilçelerin başında yer almaktadır.
Tosya, doğal güzelliklerle çevrili Karadeniz’in küçük ve turistik yerlerinden biridir. Ilgaz Dağı’ndan eriyen kar suları sayesinde üretimi yapılan pirinci meşhurdur.
Her sene birçok yerli ve yabancı turist, Tosya’yı ziyaret etmektedir. Yaz mevsiminde yapılan Uluslararası Tosya Kültür ve Pirinç Festivali, ilçenin kültürel olarak tanıtılmasına katkı sağlamaktadır.


Cide
Cide, Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 145 km uzaklıktadır.
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan önemli bir limana sahip olması, geçmişten günümüze kültürel ve tarihsel olaylara ev sahipliği yapmasını sağlamıştır.
Hem ormanlık alanlara sahip olması hem de Karadeniz’e bağlanan sahilleri Cide’nin turistik bölgeler arasında anılmasını sağlamaktadır. Loç Vadisi ve Gideros Koyu ilçenin en önemli doğal güzelliklerindendir.


Azdavay
Azdavay, Kastamonu’nun kuzeybatısında yer alan bir ilçedir. Kastamonu’nun merkezine 74 km uzaklıktadır.
Engebeli ve ormanlık araziye sahip olan Azdavay’a bağlı Ahat Köyü’nde yer alan Çatak Kanyonu önemli bir doğal güzelliktir.


Abana
Kastamonu’nun merkezine 90 km uzaklıktadır.
Karadeniz’e kıyısı olan Abana, mavi ile yeşilin buluştuğu nadir yerlerden biri olup, genelde yazın ziyaretçileri ağırlamaktadır. 6 km uzunluğundaki sahilleri ile yerli ve yabancı turistlerin özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında gezmeye geldikleri bir ilçedir.
Abana’ya kültürel amaçlı ziyarete gelen misafirler Harmason Camii, Abana Müzesi ve Hacıveli Konağı’nı ziyaret etmektedir.


Pınarbaşı
Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 90 km uzaklıktadır.
Pınarbaşı’na bağlı Ilıca Köyü’nde Ayazma’da ılık su akmaktadır. Dünyanın en önemli doğal güzelliklerinden 2 tanesi Pınarbaşı’ndadır. Dünyanın 2. en büyük kanyonu Valla Kanyonu ve 4. en büyük mağarası olan Ilgarini Mağarası bu ilçededir. Doğal güzelliklerle çevrili olan Pınarbaşı’nda ayrıca Horma Kanyonu da bulunmaktadır.
Pınarbaşı’na bağlı Uzunçam Köyü’ndeki bir okulun bahçesinde hangi tarihten kaldığı belli olmayan üstünde yazılar bulunan bir taş vardır ve araştırmalar devam etmektedir.


Hanönü
Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 69 km uzaklıktadır. Daha önceleri Taşköprü ilçesine bağlı iken sonrasından ayrılmıştır.
Kastamonu’da en önemli türbelerden biri sayılan Şeyh Şaban-ı Veli’nin yatırı Hanönü’nün merkezinde bulunmaktadır. Şeyh Şaban-ı Veli’nin Çındar Köyü’nde doğduğu bilinmektedir. Her yıl mayıs ayının ilk haftasında Şeyh Şaban-ı Veli Anma Haftası düzenlenmektedir.


Çatalzeytin
Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 140 km uzaklıkta yer almaktadır. Sinop Merkez ile Kastamonu Merkez’i arasındadır. Çatalzeytin’in doğusunda Akçay akarsuyu Kastamonu ile Sinop’u ayırır. Küçük bir yüzölçümü alanı vardır.
Çok fazla göç verdiğinden genç nüfusu ve gençlere yönelik faaliyetleri kısıtlı olan bir ilçedir.
Ormanlık alanları çok fazla olduğu için daha çok doğal güzellikleri ile ön plana çıkmıştır. Çatalzeytin Karadeniz’e bakan bir sahile de sahiptir.
Ginolu Koyu, Çatalzeytin ilçesini küçük çaplı yerli ve yabancı turist ziyaretine açmaktadır.


Araç
Araç, Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 44 km uzaklıktadır. Kastamonu ile Karabük karayolunun üzerindedir.
Araç ilçesi pek fazla doğal ve tarihi gezilecek yere sahip değildir. Bu yüzden bu ilçede turistik faaliyetler yok denecek kadar azdır.
Araç Kalesi ve Araç Harabeleri, ilçenin tarihi yerlerindendir.


Bozkurt
Kastamonu’nun yaklaşık olarak 95 km uzaklığındadır. Ezine Çayı’nın batısında kurulan bir ilçedir.
Doğal güzellikleri ile ön plana çıkmıştır. Yakaören Köyü, deniz turizmi ile bilinmektedir. İlişi Plajı Bozkurt’a bağlı halka açık plajdır.
Bozkurt’un merkezine 12 km uzaklıktaki Beldeğirmeni Köyü’nde 584 yıllık bir çam ağacı bulunmaktadır. Bu ağaç koruma altına alınmıştır. Ayrıca köyün bir de sahili bulunduğu için yazın ilçeye gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır.


Devrekani
Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 29 km uzaklıktadır.
Eski bir yerleşim yeri olduğu için arkeolojik yönden zengindir. Devrekani’de höyük, harabeler, çeşme ve tarihi camiler de yer almaktadır.
Atatürk’ün 1925 yılı Kastamonu ziyareti esnasında uğradığı ilçelerden biridir. Atatürk burada Müftüoğlu Mehmet Bey’in Çiftliği’nde ağırlanmıştır.


Daday
Daday, Kastamonu’ya 32 km uzaklıkta olan bir ilçedir.
1925 yılında Atatürk’ün Şapka ve Kıyafet İnkılabı için Kastamonu’ya geldiğinde Daday’ı da ziyaret etmiştir. Atatürk’ün misafir edildiği Köpekçioğlu Konağı tarihi bir dokuya sahip olduğu için Daday için önemlidir.


Şenpazar
Kastamonu’nun merkezine 100 km uzaklıktadır. Deniz seviyesine olan yüksekliği ise 335 metredir.
Şenpazar, doğal güzellikleri ile ön plana çıkan yerlerdendir. Poyracık Şelalesi, Dağlı Kuyluca Mağarası, Şehriban Kanyonu ve Fabrika Deresi ilçenin doğal güzelliklerindendir. Bu güzelliklerin pek fazla tanınmamasından kaynaklı yoğun şekilde turizm faaliyetleri gerçekleşmemektedir.


Doğanyurt
Kastamonu’nun merkezine uzaklığı 121 km’dir.
Doğanyurt’un genel arazi yapısı engebelidir ve orman örtüsü ile kaplıdır. Başlıca geçim kaynağını fındık oluşturmaktadır. Çok fazla turistik bir bölge değildir. Genellikle şehir dışı veya ülke dışında yaşayan yerliler yaz mevsiminde ilçeye gelmektedir.
Tarihi yerlerinin başında Mesel Kalesi gelmektedir. Doğal güzellikleri arasında Ballık Mağarası, Uzunkum ve Deniz Mağaraları yer almaktadır.


Küre
Kastamonu’ya uzaklığı yaklaşık 60 km olan Küre ilçesi, ormanlık ve yayla alanlardan oluşmaktadır.
Küre’de M.Ö. 1700 ile 1100 yıllarından kalma Doğanlar Kalesi vardır.
Küre'nin tarihi ilk çağın derinliklerine kadar uzanmaktadır.ilçedeki bakır madeni sebebi ile bölgede hüküm süren medeniyetlerin, kavimlerin ve imparatorlukların sürekli ilgisini çekmiştir ilçenin tarihi madenin tarihi ile paralellik arzetmektedir.Bulunan kayıtlar ve bulgular paflagonyalılar döneminden bu yana bölgede yerleşim olduğunu göstermektedir.Karadonu köyü sınırları içindeki Doğanlar kalesi milattan önce 1100 -1700 yıllarında hüküm süren Paflagonyalılar dönemine aittir.


Ağlı
Kastamonu’nun il merkezine yaklaşık olarak 51 km uzaklıktadır. Doğal güzellikleri ağır basan ilçede ormanlık alanlar geniş yer kaplamaktadır.
Ağlı’da bulunan Ağlı Kalesi ve Tunus Tepesi Türbesi de tarihi yerler arasındadır.
Kastamonu'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Kastamonu aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


İhsangazi
Kastamonu’nun merkezine yaklaşık 37 km uzaklıktadır.
İhsangazi ilçesinin en önemli özelliği İsalar Mahallesi’ndeki Haraçoğlu Camii ile türbesidir.
Hafız Mustafa Karabeyoğlu 01.07.1888 tarihinde Araç ilçesinin Gemi köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Mehmet, annesinin adı Nuriye’dir. Mekteb-i İbtidâi (İlkokul)’den mezun olduktan sonra Araç Mekteb-i Rüştiyesine (Ortaokul) girer ve 1899 yılında mezun olur. 1900 yılında hafızlık eğitimi için Kastamonu’da medreseye girer. Hafızlığını tamamladıktan sonra, yüksek tahsil için 1906 yılında İstanbul’a gider. İstanbul’da Koska semti yakınlarında Hekim Çelebi Medresesi’nde altı yıl kalır. Tahsil hayatı devam ederken I. Dünya Savaşı patlak verir. Çanakkale savaşlarına katılır. Daha sonra Filistin cephesine gider. 1917 yılında Gazze’nin İngilizlerin eline geçmesiyle, askerliği sona erer ve memleketine döner.
Memleketine döndükten sonra Kastamonu Müftüsü Hafız Ahmet Hazım Efendi’nin kızı Bedriye Hanım ile evlenir. Bu evlilikten 01.07.1921 tarihinde bir kız çocuğu dünyaya gelir. Bu arada siyasetle de ilgilenir. Halkını mecliste temsil etmek ister. Mebusluk talebini Sahra Topçu İhtiyat Zabiti (Yedek Subay) olarak yapar.

Seydiler
Kastamonu’nun merkezine 30 km uzaklıkta olan Seydiler ilçesi, Kastamonu ile İnebolu yolu üzerindedir.
Seydiler, İnebolu-Kastamonu karayolu üzerinde çok eski tarihlere dayanan bir yerleşim yeridir. Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, Merkez Cayır Mahallesinde bulunan Seyyid-i Zülfikar Camisi yanında bulunan minarenin 1112 yılında yapıldığı tespit edilmiştir. Bu durum göz önüne alındığında Seydiler'in 905 yıllık bir tarihe sahip olduğu ortaya çıkmaktadır.


Cumhuriyet döneminden önce Seydiler'in yerleşim yeri olarak "İpek Yolu' tabir edilen yol üzerinde bulunması nedeniyle Cayır Mahallesinde bulunan Seyyid-i Zülfikar Camisi yanında kervansaraylar, deve hanları, hamamlar inşa edilmiştir. Karayolu taşımacılığı ilerleyip deniz yolu taşımacılığı duraklayınca; İnebolu Limanı önemini yitirmiş, İpek Yolu da önemini kaybetmiştir. Burada inşa edilen kervansaraylar, deve hanları ve hamamlar zamanla kullanılmadığından yıpranarak yıkılmıştır. Hanlar, hamamlar ve kervansarayların camii ile beraber yapıldığı sanılmaktanır.


Seydiler'in isminin de bu camiye adını veren, türbesi de ilce merkezinde bulunan Seyyid-i Zülfikar isimli zattan geldiği rivayet edilmektedir.


Kurtuluş Savası'nda eli silah tutanların cephede olduğu sıralarda İnebolu'ya çıkarılan silah ve cephanelerin Kastamonu üzerinden Ankara'ya ulaştırılmasında yaslı erkeklerle kadınlarımızın da insanüstü çalışmaları olmuş, tarihe geçmişlerdir. Bu tarihe gecen kadınlarımızdan biri de Seydiler'li Şehit Şerife Bacı'dır.Şerife Bacı 1921 yılının çetin kıs şartlarının hüküm sürdüğü Aralık ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu'dan Kastamonu'ya cephane taşırken, Kastamonu Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur. Seydiler Belediye Başkanlığı Cumhuriyetin 50. yılında ( 1973 ) belediye binası önüne Şehit Şerife Bacı'nın Rölyefini yaptırmış, ana caddeye de adını vererek ismini ölümsüzleştirmiştir. Şerife Bacı hem Seydiler'in hem Kastamonu halkının hem de Türk Milletinin kalbindeki yerini almıştır.


Atatürk, 23 Ağustos 1925 tarihinde Kastamonu'da Şapka İnkılabını gerçekleştirdikten sonra 25 Ağustos günü İnebolu'ya geçerken Seydiler'e uğrayarak bir bardak ayran içmiş, Seydilerlileri onurlandırmıştır. Her yıl 25 Ağustos günü Seydiler'de törenler yapılarak Atatürk'ün gelişi kutlanır. Aynı gün Seydiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı ile ilçemiz Kızılay Şubesince yapılan Sünnet Düğünü geleneksel hale gelmiştir.


Cumhuriyet öncesiİnebolu ilcesine bağlı olan Seydiler, 1926 yılında Küre'nin İlce olusu ile buraya bağlanmış, 04.08.1944 tarih ve 4642 sayılı kanunla ilce olan Devrekani'ye bağlanarak uzun sure Bucak statüsünde idare edilmiştir. 1967 yılında belediye teşkilatı kurulan Seydiler, 20.05.1990 gün ve 3644 sayılı kanunla ilce olmuş, 08.05.1991 tarihinde ilce kaymakamının fiilen göreve başlaması ile Kastamonu ilinin 19. ilçesi olarak faaliyete geçmiştir...