27 Gaziantep

Gaziantep'in İlçeleri

Gaziantep tarihinin oluşumunda ve niteliğinde yer unsurunun önemi büyüktür. Bölgenin, ilk uygarlıklarının doğduğu, Mezopotomva ve Akdeniz arasında bulunuşu güneyden ve Akdeniz'den doğuya, kuzeye ve batıya giden yolların kavşağında oluşu, uygarlık tarihine ve bugüne yön vermiştir. Bu nedenle Gaziantep tarih öncesi çağlardan beri insan topluluklarına yerleşme sahası ve uğrak yeri olmuştur. Tarihi İpek Yolunun da buradan geçmiş olması ilin önemini ve canlılığını devamlı olarak korumasını sağlamıştır.
Gaziantep'in tarih devirleri Kalkolitik, Paleolitik, Neolitik dönemler, Tunç Çağı, Hitit, Med, Asur, Pers, İskender, Selefkoslar, Roma ve Bizans, İslam-Arap ve İslam-Türk devirleri olarak sıralanabilir. Bu dönemlerin izlerini günümüzde de açık bir şekilde görmek mümkündür.
Ayıntap olarak bilinen eski kent, bugünkü Gaziantep'in 12 km. kuzeybatısında Dülük Köyü ile Karahöyük Köyü arasındadır. Yapılan arkeolojik araştırmalarda taş, kalkolitik ve bakır dönemlerine ait kalıntılara rastlanmış olması yörenin Anadolu'nun ilk yerleşim alanlarından birisi olduğunu göstermektedir.
Bir süre Babil İmparatorluğu`nun egemenliği altında kalan Gaziantep, M.Ö. 1700 yıllarında Hitit Devleti'nin bir kenti olmuştur. "Dülük" şehri ise Hititlerin önemli bir dini merkezi olduğundan ayrı bir önem taşımaktadır.
Gaziantep ve çevresi M.Ö. 700-546 yılları arasında Asur, Med ve Pers İmparatorluklarının yönetimine girmiştir. Büyük İskender'in Pers Devletini yıkmasından sonra Romalılar'ın, M.S. 636 yılına kadar da Bizanslılar'ın egemenliği altında kalmıştır.
Gaziantep, Kahramanmaraş'tan Halep'e, Birecik'ten Akdeniz kıyılarına ve Diyarbakır'dan İskenderun'a giden ana yollar üzerinde bulunduğundan, her dönemin kültür ve ticaret merkezi olma özelliğini korumuştur.
İslamiyet'in buralardan Anadolu'ya yayılmış olması ve Hz. Muhammed'in Peygamberlik mührünü görüp öpen ve O'nun vahiy katiplerinden olan Hz. Ökkeşiye'nin türbesinin Nurdağı ilçesinin Durmuşlar köyü yakınlarındaki bir tepenin üzerinde bulunması Gaziantep için ayrı bir önem taşımaktadır.
Hz. Ömer zamanında İslamiyet'in Arap yarımadası dışına yayılması için sürdürülen mücadeleler esnasında, İslam ordusu, Gaziantep yöresi ile Hatay'ı Bizanslılar'dan aldı. Böylece 639 yılında yöre halkı Müslümanlığı kabul etti. Hemen ardından kansız ve savaşsız Suriye ve Antakya yöresi de İslam kuvvetlerinin eline geçerek vergiye bağlandı. İşte Gaziantep'in ünlü Ömeriye Camii o dönemde fethin sembolü olarak yapılmıştır.
1071 Malazgirt Savaşından sonra bölgede Selçuklu İmparatorluğu'na bağlı bir Türk Devleti kurulmuştur. 1270 Yılında Moğolların istilası ile yıkılan kent, daha sonra Dulkadiroğullarının (1389) ve Memluklular'ın (1471) eline geçmiştir. 1516 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Memluklular'a karşı yapılan Mercidabık (Kilis yakınında) Meydan Savaşından sonra Gaziantep ve yöresi Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimine girmiş oldu.
Osmanlılar döneminde çok sayıda cami, medrese, han ve hamam yapılmış, kent aynı zamanda üretim, ticaret ve el sanatları yönünden de ilerlemiştir. 1641 ve 1671 yıllarında yöreyi iki kez ziyaret eden Evliya Çelebi burada 22 mahalle, 8 bin ev, 100 kadar cami, medrese, han, hamam ve üstü kapalı çarşı olduğunu anlatır.
I. Dünya Savaşı sonunda, Gaziantep önce İngilizler daha sonra da Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Gaziantep Savunması, Ulusal Kurtuluş Savaşı tarihimizde yiğitlik. kahramanlık ve fedakarlığın ulaşılmaz abidesi olmuştur. Gaziantep Savunması, eşsiz kahramanlığı ile hem kendini hem de Güneydoğu Anadolu'yu düşman işgalinden kurtaran bir halk hareketi, milli birliğin ve benliğin bir şahlanışı olarak tarihteki yerini almıştır.
Gaziantep Adının Kaynağı: Eskiden Ayıntap olarak adlandırılan Gaziantep, adını tarihin derinliklerinden. sıfatını ise Milli Mücadeledeki kahramanlıklarla dolu müdafaasından almıştır.
Eskiden Ayıntap ve Aynitap adıyla yazılır, geniş halk kitlesi tarafından ise Antep ve Entap olarak söylenirdi. Gaziantep'in yetiştirdiği ünlü ilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni'nin ifadesiyle Gaziantep'in eski adı ve asıl adı “Kala-ı Füsus"tur. "Kala-ı Füsus" yüzük kalesi demektir. Bir başka rivayete göre buranın halkına zulüm eden Ayni adında kötü bir hakimi varmış. Bir çok uygunsuz işler yaptıktan sonra ettiklerine pişman olmuş, tövbe etmiş ve yörede yaşayan halk tarafından "Ayni tövbe etti" denmiştir. Daha sonra Ayni tövbe, Ayıntap olarak kalmıştır.
Bir diğer rivayete göre ise Ayıntap adını suyunun güzelliğinden ve bolluğundan almıştır. Ayın: pınar, kaynak ve suyun gözü anlamındadır. Tap ise: parlak ve güzel anlamındadır. Bundan dolayı ayıntap güzel pınar ve güzel kaynak manasına gelmektedir. Yine Tap: güç ve takat anlamına da gelmektedir. Şehre suyunun bolluğundan dolayı bu isimin verildiği söylenmektedir.
Bir başka rivayette ise şehrin eski adının Hantap olduğu söylenir. Tap: güç, takat ve arazi anlamında da kullanılmaktadır (Kelime tap ve tapkır olarak Gaziantep'in köylerinde halen kullanılmaktadır). Buna göre Hantap; han toprağı manasına da gelmektedir. Hantap zamanla Antap ve Antep olmuştur.
Kurtuluş Savaşı'nda halkın göstermiş olduğu üstün kahramanlıklar sebebiyle şehre 8 Şubat 1921 tarihinde T.B.M. Meclisi tarafından "GAZİ"lik ünvanı verilmiştir. Layiha-i Kanuniye'nin l. Maddesi "Ayıntap livası merkezi olan Ayıntap kasabasının namı Gaziayıntap'a tahvil olunmuştur." Böylece de Antep, Gaziantep olmuştur.


Nizip
Gaziantep’in merkez ile Nizip yaklaşık 45 km uzaklıktadır. 1517 yılında bölge Osmanlı himayesine girmiştir. Nizip yöresinin tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar dayanmaktadır. Arkeolojik açıdan önemli kazı çalışmaları bölge sınırları içerisinde yapılmaya devam etmektedir.
Belkıs/Zeugma Antik Kenti, Nizip’in merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Bizans Dönemi’nde yapılmış olan Nizip Fevkani Kilisesi yörenin merkezindedir. Karpuzatan Mesire Yeri bölgede piknik yapılabilecek alanlardan biridir.
Gaziantep'te birbirinden cazip uygun fiyatları ile eğlenceyi doyasıya yaşamanız için Gaziantep otelleri fiyat listesine göz atabilirsiniz.


Şahinbey
Şahinbey İlçesi adını Antep savunması sırasında şehit düşen Komutan Sait Şahinbey’den almıştır. Gaziantep’in güneyindeki ilçede küçük çaplı sanayicilik faaliyeti bulunmaktadır. Gıda, dokuma ve temizlikle alakalı çok sayıda atölyenin bulunduğu bölge Gaziantep’in alışveriş merkezidir.


Şehitkamil
Şehitkamil adı, 12 yaşlarında şehit edilen Mehmet Kamil’den dolayı ilçeye verilmiştir. Gaziantep’in en merkezi yeridir. Birçok tarihi ve turistik faaliyet de bölgede gerçekleşmektedir.
Sanayi kuruluşlarının çoğunluğu ile kara ve demir yolu ulaşım ağı yine bölge içerisindedir. İlçenin en önemli akarsuyu Allaben Deresi’dir. 67 köyü bulunmaktadır. Bölgede turistik ve ticari faaliyetler geçim kaynağının temelini oluşturmaktadır.
Gaziantep'te tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Gaziantep'te gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Karkamış
Karkamış, Gaziantep’in merkezine yaklaşık 74 km uzaklıktadır. Merkez bucağına bağlı toplamda 36 köy bulunmaktadır. Karkamış’ın topraklarını Fırat Nehri sulamaktadır. Türkiye ile Suriye arasında sınır bölgelerinden biridir.
Arkeolojik açıdan önem taşıyan Karkamış Harabeleri bölge içerisinde yer almaktadır. Sınır güvenliği için tarihi öneme sahip harabelere gidiş sınırlıdır. Bölgede bir de 10 tane höyük bulunmaktadır. Yöresel yemeklerin yapıldığı lokanta ve otantik restoranlar bölge sınırları içerisindedir.


Nurdağı
Nurdağı, Gaziantep’in merkezine yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Nurdağı’nın doğu tarafında Hurşit Dağları, batı ve güney tarafında ise Amanoslar ile Nurdağları yer alır. Bölge, tarihi ve turistik açıdan zengindir.
Hz. Ökkeş Türbesi, Nurdağı’na inanç turizmi amacıyla gidilebilecek yerlerdendir. Doğal güzelliklerle çevrili bölgede doğa ile baş başa kalınma imkanı vardır. Nurdağı’nda yaşayan yerel halkın geçimi tarım ve hayvancılıktan karşılanmaktadır.
Gaziantep’e doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Gaziantep gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.


Oğuzeli
Oğuzeli, Gaziantep’in güneydoğu tarafındadır ve Suriye ile komşudur. Merkez bucağına bağlı toplamda 27, Elbeyli Bucağı’na bağlı toplamda 20 ve Doğanpınar Bucağı’na bağlı toplamda 41 köy bulunmaktadır.
Tilbaşar Ovası Oğuzeli’nin topraklarının bulunduğu yer olup, bölgenin su kaynağını Sancır Suyu ile Balık Suyu oluşturmaktadır. Tarıma dayalı ekonomisi olan bölgede ayrıca yaygın şekilde sınır ticareti yapılmaktadır.


Araban
Araban’ın merkez bucağına bağlı toplamda 38 köyü vardır. Batı tarafında Kartal Dağları bulunmaktadır. Fırat Irmağı ile Karasu Çayı, Araban’ın su ihtiyacını karşılamaktadır. İlçenin orta kesiminde Araban Ovası yer almaktadır.
Gaziantep’in merkezine yaklaşık 64 km uzaklıkta olan Araban’da zeytin ve fıstık ağaçları yaygındır. Araban’ın merkezi kısmı Karasu Çayı’nın iki tarafına kuruludur.
Gaziantep'teki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Gaziantep 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Yavuzeli
Yavuzeli, Gaziantep’in merkezine yaklaşık 37 km uzaklıktadır. Gaziantep ile Adıyaman arasındaki kara yolu üzerindedir. Merkez bucağına bağlı toplamda 30 köyü vardır. Bozatlı Deresi bölgenin temel su kaynağıdır.
Tarihi önemi bulunan Rumkale, Şair Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı Yavuzeli sınırları içerisindedir. Hıristiyan alemi için en önemli yerlerden biri olan Rumkale’de Hz. İsa’nın havarilerinden olan Yohanna, İncil’i kaleme almıştır. Birecik Baraj Gölü ve Mavi Baraj Gölü Yavuzeli’nin doğal güzelliklerinden bazılarıdır.
Gaziantep'te aileniz ile birlikte tatilde bir çok aktivitelere imkan veren oteller için Gaziantep 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


İslâhiye
İslâhiye, Gaziantep’in merkezine yaklaşık 88 km uzaklıktadır. Eski yerleşim yerlerinden biri olan İslahiye’nin batısında Amanos Dağları, doğusunda Kartal Dağı bulunmaktadır. Dağların orta tarafında ise İslâhiye Ovası yer almaktadır. Tarım için oldukça elverişlidir. Karaçay, ilçenin su ihtiyacını karşılamaktadır. Karaçay üzerine Tahtaköprü Barajı kuruludur.
İslahiye’nin merkezi Gavur Dağı’nın eteklerindedir. Dağlık kesimde hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri temel geçim kaynaklarından bazılarıdır...